keskiviikko 9. syyskuuta 2009

US: Kun kokoomus kumarsi itään päin, vain yksi pani vastaanJulkaistu: 8.9.2009

Kirjoittanut Markku Huusko

Edesmenneen kokoomuspoliitikon, Kekkos-kriitikon Tuure Junnilan (1910 – 1999) ja hänen poliittisten vastustajiensa toiminnasta on saatu uutta yksityiskohtaista tietoa tänään julkaistussa Oikeistolainen – Tuure Junnilan elämäkerta -kirjassa (Ajatus Kirjat).

Yksi kulminaatiopiste olivat presidentinvaalit 1978, kun vasemmistopuolueiden ja keskustan lisäksi myös kokoomusjohto lähti liput liehuen Urho Kekkosen uudelleenvalinnan taakse. Junnila ei lähtenyt, vaan jättäytyi pois vanhan järjestelmän mukaisista presidentin valitsijamiesvaaleista.

Valitsijamiehistä 82 prosenttia asettui tukemaa Kekkosen uudelleenvalintaa, kun vastassa ei ollut ehdokasta yhdestäkään suuresta puolueesta.

Filosofian tohtori Petri Nummivuori kertaa Tuure Junnilan elämäkerrassa, kuinka Harri Holkerin johtama kokoomus harkitsi tuolloin Junnilan erottamista, mutta tämä olisi voinut tehdä Neuvostoliittoon hyvin kriittisesti suhtautuneesta miehestä ulkopoliittisen marttyyrin. Holkeri kävi aiheesta keskusteluja itse Kekkosen kanssa.

Valittua idänpolitiikkaa ja Kekkosen valinnan varmistamista arvosti myös kansanedustaja Ilkka Kanerva. Nuorelle kokoomuspoliitikolle antikommunistisen Junnilan kieltäytyminen valitsijamiesehdokkuudesta oli liikaa.

- Ilkka Kanervan johtama kokoomuksen nuorisosiipi piti Junnilan menettelyä puoluevaltuuston hiljattain kriminalisoimana Kekkosen vastaisena toimintana ja vaati tämän päätä vadille, kirjoittaa Nummivuori.

Kokoomuksen puoluevaltuusto oli päättänyt syksyllä 1977, että puolueen jäsen voitiin erottaa Kekkosen vastaisen toiminnan vuoksi. Puolue lähti vahvasti Paasikiven-Kekkosen-linjalla myös eduskuntavaaleihin 1979, menestyi poikkeuksellisen hyvin, mutta jäi katkerasti taas hallituksen ulkopuolelle.

Näissä vaaleissa puolueen toisinajattelija Junnila putosi eduskunnasta noustakseen takaisin vuonna 1983, jolloin Tasavallan presidentiksi oli kohonnut jo Mauno Koivisto.

http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/70804-kun-kokoomus-kumarsi-itaan-pain-vain-yksi-pani-vastaan