keskiviikko 9. syyskuuta 2009

IS: Urho Kekkonen oli lyödä Tuure Junnilaa08.09.2009 12:51

Kirjoittanut Juha-Pekka Tikka

Urho Kekkonen ja Tuure Junnila olivat Suomen sodanjälkeisen ajan politiikan näkyviä vastapuolia. Miesten välirikko käynnistyi jo heidän aiemmin kertomatta jääneestä oudosta ensitapaamisestaan.

Pääministeri Urho Kekkonen (1900-1986) ja tuore kansanedustaja, Kansallispankin johtokunnan jäsen Tuure Junnila (1910-1999) osuivat samaan hissiin eduskunnassa syksyllä 1951. Miehet eivät olleet aiemmin tavanneet.

Tuure Junnila oli kirjoittanut lentokirjasen, jossa hän vertasi Kekkosen hallituksen talouspolitiikkaa elefantin rymistelyyn posliinikaupassa. Junnilan poliittisen elämäkerran kirjoittajan Petri Nummivuoren mukaan hissitörmäämisessä Kekkonen uhkasi kiihkeästi Junnilaa käyden lähes hänen kimppuunsa.

- Kuule, minä lyön sinut tuon seinän ja penkin väliin, ja siinähän sinä pysyt, Kekkonen oli uhonnut Junnilalle.

Junnila harmitteli myöhemmin yksityiskohtia kertomatta, ettei hänellä ollut tarkoitusta rikkoa välejä, mutta "ne nyt vaan puolisattumalta menivät tässä yhteydessä aika pahasti poikki".

Nummivuoren kirja Oikeistolainen julkistettiin tiistaina. Julkistamistilaisuudessa mm. valtioneuvos Harri Holkeri ja perustuslaillisen oikeistopuolueen entien puheenjohtaja Georg C. Ehrnrooth keskustelivat toisinajattelija-sanan määrittelystä.

Holkerin mukaan Junnila ei edustanut ääri-ilmiöitä. Ehrnroothin mielestä Junnila oli suomalainen versio toisinajattelijasta, mutta äärioikeistolaisuutta Junnilan ja hänen itsensä kohdalla kuitenkin edusti vain antikommunismi.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1727923